Minister Naimski zapowiada uniezależnienie dostaw gazu

W tym roku ukończymy inwestycje, które pozwolą sprowadzić do naszego kraju gaz, od kogo będziemy chcieli – zapowiedział w tygodniku “Gazeta Polska” pełnomocnik rządu ds. strategicznej infrastruktury energetycznej, minister Piotr Naimski.

– Nasza strategia ma na celu uniezależnienie się od rosyjskich manipulacji politycznych dotyczących dostaw gazu – stwierdził w rozmowie z tygodnikiem minister Piotr Naimski.

– Od przyszłego roku, po zakończeniu długoterminowego kontraktu z Gazpromem, będziemy mogli zaspokoić polskie potrzeby bez zakupów u Rosjan. PGNiG będzie realizował kontrakty z innych kierunków, od innych dostawców – wskazał Naimski.

– W perspektywie kilku lat uruchomimy też pływający gazoport w Gdańsku, tzw. jednostkę FSRU. W połączeniu z tą inwestycją będziemy mogli oferować gaz także sąsiadom – stwierdził na łamach środowego wydania tygodnika minister.

Na pytanie, czy w inwestycjach dotyczących “małego” atomu będą brali udział nie tylko inwestorzy z USA, lecz także na przykład z Korei czy Francji, Naimski stwierdził, że dzisiaj w pracach nad SMR i w przygotowaniach do ich wdrożenia przodują firmy amerykańskie. Dodał, że z nimi zostały nawiązane kontakty na poziomie biznesowym przez nasze koncerny.