Akumulatory oparte na CO2 mają upowszechnić magazynowanie energii

Włoski startup  Energy Dome operujący w Mediolanie zapowiada skomercjalizowanie nowego systemu „baterii CO2” o długim czasie działania który spowoduje, że energia wiatrowa i słoneczna będzie dostępna „w bezprecedensowo niskiej cenie”.  W ciągu najbliższych kilku lat  koszt magazynowania energii (LCOS )z wykorzystaniem magazynów energii  opartych na CO2 ma osiągnąć poziom 50-60 USD/MWh. Tymczasem LCOS baterii litowo-jonowych jest dwa razy większy i wynosi  132-245 USD/MWh. Baterie CO2 mają być dwa razy  tańsze niż oferowane przez lidera rynku magazynów energii Highview Power ($100/MWh ).

Termodynamiczny system Energy Dome  wykorzystujący ciekły CO2 ma sprawność w obie strony na poziomie 75-80% — wyższą niż jakakolwiek inna dostępna obecnie na rynku technologia długotrwałego przechowywania energii, w tym płyn-powietrze, sprężone powietrze i rozwiązania grawitacyjne.

Energy Dome przygotowuje się do budowy pierwszej komercyjnej instalacji magazynowania o mocy 25MW i pojemności 200MWh dla której LCOS jest już poniżej 100 USD/MWh. Spółka zamierza dość szybko obniżyć koszty technologii i za kilka lat koszt magazynowania energii ma spaść do blisko 50 USD/MWh.