PGE złożyła wnioski o trzy nowe pozwolenia lokalizacyjne dla morskich farm wiatrowych

Autor: Zespół GreenLab

PGE Polska Grupa Energetyczna złożyła trzy wnioski do Ministerstwa Infrastruktury o wydanie pozwoleń lokalizacyjnych na budowę morskich farm wiatrowych na Morzu Bałtyckim.

• PGE obecnie rozwija projekty o łącznej mocy ok. 3,5 GW.
  • Na Morzu Bałtyckim obecnie dostępnych jest 11 akwenów, w ramach których PGE i inne podmioty będą mogły starać się o pozwolenia na wznoszenie i wykorzystywanie sztucznych wysp.
  • Długoterminową strategią rozwoju Grupy PGE w obszarze energetyki morskiej jest zbudowanie co najmniej 6,5 GW mocy do 2040 roku.

Obecnie PGE posiada pięć złożonych wniosków, po tym jak w listopadzie 2021 roku złożyła wnioski na dwa pozwolenia lokalizacyjne.

Aktualnie PGE realizuje inwestycje na Morzu Bałtyckim w oparciu o trzy uzyskane w 2012 roku pozwolenia lokalizacyjne i rozwija projekty o łącznej mocy ok. 3,5 GW.

PGE jest liderem budowy morskich farm wiatrowych w Polsce. Realizujemy projekty o największych mocach na Morzu Bałtyckim. Złożone wnioski o pozwolenia lokalizacyjne pozwolą nam na kontynuowanie tak ważnych dla kraju projektów – informuje Wojciech Dąbrowski, prezes zarządu PGE Polska Grupa Energetyczna.

PGE obecnie rozwija projekty o łącznej mocy ok. 3,5 GW. Długoterminową strategią rozwoju Grupy PGE w obszarze energetyki morskiej jest zbudowanie co najmniej 6,5 GW mocy do 2040 roku. Według założeń rządowych, ujętych w PEP2040, morskie farmy wiatrowe w polskiej strefie Morza Bałtyckiego w 2040 roku będą posiadały moc ok. 8-11 GW.