ZE PAK uruchomił największą farmę fotowoltaiczną w Polsce

Autor: Zespół GreenLab

ZE PAK uruchomił największą farmę fotowoltaiczną w Polsce o mocy 70 MWp w gminie Brudzew. Wartość inwestycji to 163,8 mln zł netto. Farma została zbudowana przez konsorcjum Esoleo i PAK Serwis, a jednym z odbiorców prądu będzie Grupa Polsat Plus. Farma składa się ze 155 554 modułów fotowoltaicznych o mocy 455 Wp każdy i zajmuje ok. 100 ha terenu.

• Rocznie elektrownia ma produkować ok 68 188 MWh, co przełoży się na zmniejszenie emisji CO2 na poziomie 56,7 tysięcy ton CO2 rocznie.

To jedna z największych w Polsce inwestycji w zieloną energię zrealizowana przez prywatny kapitał. Nasza nowoczesna i obecnie największa w Polsce elektrownia słoneczna to kolejny milowy krok w transformacji energetycznej zarówno ZEPAK, jak i całego regionu Wielkopolski. Chcemy, aby do 2030 roku PAK wytwarzał energię wyłącznie z odnawialnych źródeł – w tym m.in. ze słońca, wiatru i biomasy. Wkrótce uruchamiamy także w Koninie produkcję zielonego wodoru, który jest paliwem przyszłości.

mówi Piotr Woźny, prezes ZE PAK SA

Zielona energia z Brudzewa popłynęła dwa dni przed rozpoczęciem Szczytu Klimatycznego COP 26, zwanego „szczytem ostatniej szansy” dla świata na porozumienie w sprawie zatrzymania globalnego ocieplenia. – Takie inwestycje pokazują, że przy porozumieniu wszystkich: biznesu, mieszkańców i samorządu, możemy ten wyścig na rzecz ochrony klimatu wygrać.

mówi Mariusz Klimczak, Prezes ESOLEO