Pierwsza mapa narzędzi i start-upów wspierających raportowanie ESG

Raportowanie ESG staje się standardem dla coraz większej liczby organizacji. W odpowiedzi na potrzeby rynku Zespół Polskiego Funduszu Rozwoju przygotował zestawienie narzędzi i start-upów, które pomogą w zbieraniu danych i przygotowaniu raportu.

Zestawienie start-upów i narzędzi wspierających raportowanie ESG ma na celu ułatwienie dostosowania się firm do nowych standardów. Firmy technologiczne zostały podzielone, zgodnie z kluczowymi obszarami raportowania, na czynniki środowiskowe, społeczną odpowiedzialność, ład korporacyjny oraz dodatkowo zestaw praktycznych narzędzi.

Firmy zostały wyselekcjonowane na podstawie kryteriów takich jak: model biznesowy (B2B i B2C), aktywność na rynku w ciągu ostatnich 3 lat oraz innowacyjność i przydatność rozwiązania w aspekcie raportowania poszczególnych wskaźników ESG. Informacje te zostały zebrane na podstawie analizy danych zastanych.
Zestawienie nie jest zamkniętym zbiorem. Każda firma, która oferuje rozwiązania wspierające firmy w raportowaniu wskaźników ESG może dołączyć wypełniając specjalny formularz. Po pomyślnej weryfikacji zgłoszenia zostanie ona dodana do zestawienia.