Organizatorzy:
Strefa Managera FoodFakty we współpracy z Fundacją na Rzecz Wspierania Innowacji „R&D Hub”.
Pierwsza część webinarium dotyczyła przeglądu głównych zagrożeń bezpieczeństwa żywności i trendów 2020 w EU na bazie analizy danych z systemu RASFF. Z kolei w drugiej części prelegenci skupili się na zagadnieniu dot. nowych metod molekularnych i ich zaletach w badaniach patogenów w żywności oraz nowych nieinwazyjnych metodach screeningu bezpieczeństwa i jakości żywności. Ostatnim zagadnieniem było omówienie nowatorskiej metody zastosowania pulsacyjnego pola elektryczne w przetwarzaniu żywności.
Spotkanie poprowadził Janusz Olejnik – Założyciel projektu FoodFakty, Przewodniczący Komitetu Technicznego PKN ds. bezpieczeństwa żywności,
Podczas webinarium słusznie zauważono, że zagadnienie zapewniania bezpieczeństwa żywności wymaga ciągłego monitoringu oraz poszukiwania nowatorskich metod analitycznych. Jest to spowodowane coraz to szybszym tempa życia konsumentów w krajach wysokorozwiniętych oraz stale zmieniającymi się trendami konsumenckimi.
Prelegentami wydarzenia byli:
dr Sebastian Antoń – Lider ds. Naukowych i Szkoleń, Region Europy Wschodniej, 3M Dział Bezpieczeństwa Żywności,
Pia van der Zee – ekspert firmy Videometer,
dr Łukasz Nowicki – ekspert firmy Perlan Technologies Sp. z o.o.,
dr inż. Artur Wiktor – Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, SGGW w Warszawie
Webinarium sfinansowano ze środków otrzymanych z NIW-CRSO w ramach Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030