Webinarium „Zagrożenia zafałszowań w Unii Europejskiej w 2020 roku oraz postęp w metodach badawczych wykrywania zafałszowań” 10 grudnia 2020 r.

Organizatorzy:

Strefa Managera FoodFakty we współpracy z Fundacją na Rzecz Wspierania Innowacji „R&D Hub”.

Pierwsza część dotyczyła przeglądu głównych zagrożeń i trendów w zafałszowaniach żywności.

Z kolei w drugiej części prelegenci skupili się na zagadnieniu dot. analityki żywności pod kątem zafałszowań ze szczególnym uwzględnieniem nowych nieniszczących metod screeningu czy zastosowania spektrometrii mas wysokiej rozdzielczości w badaniach zafałszowań i autentyfikacji produktów spożywczych.

Spotkanie poprowadził Janusz Olejnik – Założyciel projektu FoodFakty, Przewodniczący Komitetu Technicznego PKN ds. bezpieczeństwa żywności.

Podczas webinarium słusznie zauważono, że zagadnienie zafałszowania żywności jest stosunkowo nowym wyznawaniem, które wymaga ciągłego monitoringu oraz poszukiwania nowatorskich metod analitycznych.

Prelegentami wydarzenia byli:

Robert Wieprzkowicz – ekspert w obszarze NPD i product managment, z ponad 20-letnim doświadczeniem w branży spożywczej, FMCG,

Pia van der Zee – ekspert firmy Videometer,

dr Łukasz Nowicki – ekspert firmy Perlan,

Dr Nuno F. Soares – założyciel The Why of Food Safety – Become         the SLO (Saving Lives Officer) oraz autorem kilku książek i artykułów na temat bezpieczeństwa żywności, m.in. FSSC 22000 V5 i ISO 22000: 2018,

dr Jakub Kobyliński – ekspert Food Science Center firmy Silliker Polska Sp. z o.. (Merieux Nutriscienses)

Webinarium sfinansowano ze środków otrzymanych z NIW-CRSO w ramach Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030