Jacek Sasin: Poprosiłem spółki Skarbu Państwa o pomoc dla obywateli Ukrainy

Wicepremier Jacek Sasin poprosił spółki Skarbu Państwa o włączenie się w pomoc dla obywateli Ukrainy, którzy w obawie przed wojną przyjechali do Polski. Podkreślił też, że nasi ukraińscy sąsiedzi potrzebują dzisiaj realnego wsparcia.

„Brutalny reżim Putina sprawił, że ludzie tracą dach nad głową i poczucie bezpieczeństwa.Nasi ukraińscy sąsiedzi potrzebują dzisiaj realnego wsparcia. Poprosiłem spółki Skarbu Państwa o włączenie się w pomoc dla obywateli Ukrainy, którzy w obawie przed wojną przyjechali do Polski” – zaapelował wicepremier Jacek Sasin na Twitterze.

Pomoc będzie koordynowana przez zespół ds. programu Synergia, którego koordynatorem jest Łukasz Turkowski.

Jak podaje Ministerstwo Spraw Zagranicznych, informacje o pomocy dla obywateli Ukrainy po przekroczeniu granicy polskiej dostępne są pod numerem infolinii Urzędu do Spraw Cudzoziemców: +48 47 721 75 75. Działa też specjalna infolinia dla polskich obywateli oraz posiadaczy Karty Polaka przebywających na Ukrainie: +48 22 523 88 80.