Niskie ceny energii odnawialnej w Rosji

Autor: Zespół GreenLab

W ramach przetargu rosyjski regulator energetyki JSC ATS zakontraktował 775 MW mocy fotowoltaicznej, 1 851 MW mocy wiatrowej i 96 MW mocy hydroenergetycznych. Aukcja zakończyła się średnią ceną 5,18 rubli (0,070 USD)/kWh.

• Najniższa oferta dla technologii słonecznej wyniosła 4,33 RUB (0,059 USD)/kWh, a dla energii wiatrowej 1,717 RUB/kWh. Najniższa oferta na energię wodną wyniosła 7,68 RUB/kWh.
  • Według Międzynarodowej Agencji Energii Odnawialnej na koniec 2020 r. Rosja miała 1428 MW zainstalowanej energii słonecznej. Kraj ten ma potencjał, by niemal podwoić swój cel w zakresie mocy słonecznych na 2030 r. do 5 GW

Najniższa oferta dla technologii słonecznej wyniosła 4,33 RUB (0,059 USD)/kWh, a dla energii wiatrowej 1,717 RUB/kWh. Najniższa oferta na energię wodną wyniosła 7,68 RUB/kWh. JSC ATS dokonało przeglądu 100 propozycji projektów dotyczących energii wiatrowej, 89 dla fotowoltaiki i trzech dla energii wodnej. Wybrane projekty fotowoltaiczne mają zostać uruchomione w 2023 i 2024 r., natomiast projekty wiatrowe mają rozpocząć działalność w latach 2025-2027. Projekty hydroenergetyczne powinny rozpocząć sprzedaż energii do sieci w latach 2027-2028. Średnia oferta na energię słoneczną spadła o prawie 64% w porównaniu z minimalną ofertą obserwowaną w poprzedniej aukcji energii słonecznej w tym kraju.

Według Międzynarodowej Agencji Energii Odnawialnej na koniec 2020 r. Rosja miała 1428 MW zainstalowanej energii słonecznej. Kraj ten ma potencjał, by niemal podwoić swój cel w zakresie mocy słonecznych na 2030 r. do 5 GW.