Prezydent Macron: plan inwestycyjny „Francja 2030”

Autor: Zespół GreenLab

Ogłoszony 12 października 2021 r. przez prezydenta Francji plan inwestycyjny o wartości 30 miliardów euro przewiduje wsparcie dla przemysłu i innowacji. Priorytetem są inwestycje w wodór, dekarbonizację transportu, medycynę, robotyzację, sztuczną inteligencję.

• Jednym z głównych punktów planu jest dekarbonizacja przemysłu i skoncentrowanie się na wdrożeniu małych, modułowych reaktorów jądrowych.
  • Francja zainwestuje 4 miliardy euro w sektor transportu, aby do 2030 r. wyprodukować 2 miliony pojazdów elektrycznych i hybrydowych oraz swój pierwszy niskoemisyjny samolot.

Jednym z głównych punktów planu jest również dekarbonizacja przemysłu i skoncentrowanie się na wdrożeniu małych, modułowych reaktorów jądrowych oraz na gospodarce odpadami jądrowymi. Francuskie zdolności nuklearne zostały uznane za głównym atut umożliwiający produkcję „zielonego wodoru” za pomocą elektrolizy. Zielony wodór ma być produkowany w przynajmniej dwóch „megafabrykach” do 2030 roku. Paryż zamierza stać się liderem europejskiego sektora wodorowego.

Francja zainwestuje także 4 miliardy euro w sektor transportu, aby do 2030 r. wyprodukować 2 miliony pojazdów elektrycznych i hybrydowych oraz swój pierwszy niskoemisyjny samolot. Natomiast 3 miliardy euro zostanie wydane na rozwój opieki zdrowotnej (szczególnie na biomedycynę), a 1,5 miliarda na rolnictwo i żywność. Sektor technologiczny zostanie z kolei wsparty kwotą 6 miliardów euro które zostaną wydatkowane na uzyskanie nowych kompetencji zakresie robotyki, półprzewodników, sztucznej inteligencji i technologii chmury.