Webinar odbędzie się 23 listopada, godz. 14:00-16:00 i jest przeznaczony dla wszystkich przedsiębiorców, który zamierzają zacząć lub już prowadzą działalność biznesową w sektorze spożywczym. Zostaną na nim omówione podstawowe wymogi prawne dotyczące rozpoczęcia takiej działalności (w tym rejestracyjne), przepisy dotyczące bezpieczeństwa, jakości oraz znakowania takich produktów, a także odpowiedzialności prawnej za ich wprowadzanie do obrotu.
Program webinaru obejmuje:
- Przedstawienie podstawowych aktów prawa żywnościowego.
- Pojęcie żywności, suplementów, diety, żywności wzbogaconej, nowej żywności, dodatków do żywności oraz definicje szczegółowych kategorii żywności.
- Wymogi rejestracyjne związane z wprowadzaniem do obrotu produktów spożywczych.
- Podstawowe wymogi w zakresie importu oraz eksportu produktów spożywczych.
- Omówienie podstawowych wymogów bezpieczeństwa i jakości produktów spożywczych.
- Składniki dozwolone oraz niedozwolone w produktach spożywczych.
- Informacja obowiązkowe i dobrowolne w znakowaniu produktów spożywczych oraz zasady ich podawania.
- Urzędy kontrolujące produkty spożywcze – Państwowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Weterynaryjna, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.