[WEBINAR] Podstawowe wymogi prawa żywnościowego i wprowadzania do obrotu produktów spożywczych (23 listopada, godz. 14:00-16:00)

Podziel się tym wpisem:

Webinar odbędzie się 23 listopada, godz. 14:00-16:00 i jest przeznaczony dla wszystkich przedsiębiorców, który zamierzają zacząć lub już prowadzą działalność biznesową w sektorze spożywczym. Zostaną na nim omówione podstawowe wymogi prawne dotyczące rozpoczęcia takiej działalności (w tym rejestracyjne), przepisy dotyczące bezpieczeństwa, jakości oraz znakowania takich produktów, a także odpowiedzialności prawnej za ich wprowadzanie do obrotu.

Program webinaru obejmuje:

  1. Przedstawienie podstawowych aktów prawa żywnościowego.
  2. Pojęcie żywności, suplementów, diety, żywności wzbogaconej, nowej żywności, dodatków do żywności oraz definicje szczegółowych kategorii żywności.
  3. Wymogi rejestracyjne związane z wprowadzaniem do obrotu produktów spożywczych.
  4. Podstawowe wymogi w zakresie importu oraz eksportu produktów spożywczych.
  5. Omówienie podstawowych wymogów bezpieczeństwa i jakości produktów spożywczych.
  6. Składniki dozwolone oraz niedozwolone w produktach spożywczych.
  7. Informacja obowiązkowe i dobrowolne w znakowaniu produktów spożywczych oraz zasady ich podawania.
  8. Urzędy kontrolujące produkty spożywcze – Państwowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Weterynaryjna, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Link do transmisji:

https://centrumprawazywnosciowego.clickmeeting.com/podstawowe-wymogi-prawa-zywnosciowego-i-wprowadzania-do-obrotu-produktow-spozywczych